Evde rutinlerin olması çocuklar için güven vericidir, her zaman neyle karşılaşacaklarını bilmelerini sağlar. Uyku rutini de çocuğunuzun tek başına rahatça uykuya dalabilmesini sağlamak için işlevsel bir araçtır.
Yatma vakti rutinlerine bağlı kalmak, çocuğunuzda güvenlik duygusu yaratacaktır. Çocuğunuzun korkularını yenmesine yardım ederek özgüvenini geliştirebilir ve kendinden emin bir çocuk olmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Basit adımlarla çocuğunuzun uyku rutinini oluşturalım:
HAZIRLIK:
1. Uyku rutini yaklaşık 20 ila 30 dakika sürmeli ve rahatlatıcı aktiviteler içermelidir.
2. Uyku rutini uygularken mümkün olduğunca acele etmeden, yavaş yavaş adımları gerçekleştirmek önemlidir.
Özellikle gece uyku zamanı yaklaştığında veya uykuya hazırlanırken çocuğunuzun kendini nasıl yatıştırdığına dikkat edebilirsiniz. En sevdiği pelüş hayvanı ile mi ilgileniyor, özel bir yastığını düzeltme yöntemi mi var, size nasıl iyi geceler demeyi seviyor gibi. Oluşturacağınız rutine bu faktörleri de eklemeniz, çocuğunuzun daha kolay alışmasını sağlayacaktır.
3. Çocuğunuzun tek başına uyumakla ilgili olumlu bir ilişki geliştirmesine yardımcı olmak için;
Ses tonunuzun rahat, sıcak ve yatıştırıcı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yatağının ne kadar güzel ve rahat olduğundan, battaniyesinin çok sıcak ve tam uyumaya uygun olduğundan vb. bahsedebilirsiniz.
Çocuğunuzun kendi odasına alışmasını ve sahiplenmesini geliştirmek için odasında istediği küçük değişiklikleri yapabilir ve odasını sevip sevmediğini, odasının ne kadar güzel olduğunu konuşabilirsiniz. Odasında kendini rahat ve güvende hissetmesi, uyku rutinine alışması konusunda yardımcı olacaktır.
RUTİN OLUŞTURMA:
4. Bir yatma saati seçin ve buna bağlı kalın.
5. Uyku hazırlık rutini aktiviteleri seçin.
Örneğin:
· Sıcak bir banyo yapmak,
· Pijamaları giymek,
· Diş fırçalamak,
· Ertesi gün için için kıyafet seçmek,
· Okul için sırt çantasını hazırlamak.
6. Çocuğunuzun yataktan tekrar kalkmaması için bütün ihtiyaçlarının karşılandığından emin olun.
Örneğin, uyumadan önce son kez tuvalete götürmek, yatağının yanına bir bardak su koymak, sevdiği oyuncağı varsa onun yatağında bulunması vb.
7. Çocuğunuz yataktayken o gün meydana gelen güzel bir şey hakkında konuşabilir, yarınki planınızdan bahsedebilir veya birlikte hikaye okuyabilirsiniz.
8. Son adım olarak çocuğunuza sarılıp, iyi geceler öpücüğü verdikten sonra uyku rutinini tamamlayabilirsiniz.
**Her gece aynı adımları izlemeniz ve yatmadan önceki aktiviteleri mümkün olduğunda rahatlatıcı seçmeniz önemlidir.
UYKU RUTİNİ KURALLARI:
Uyku kurallarının amacı; çocuğunuzun onu neyin beklediğini, hangi davranışları yapması ve hangi davranışları yapmaması gerektiğini anlamasıdır.
Çocuklar için kurallar rahatlatıcıdır, onlarda kontrol ve güven duygusu yaratır.
Uyku rutinini oluşturmak için çocuğunuzla birlikte bir aile toplantısı yaparak kurallar üzerine konuşmanız gerekmektedir. Ona uyku rutinini ve uyulması gereken kuralları açıklayabilir ve fikirlerini alabilirsiniz.
Kural 1: Çocuğunuz yattıktan sonra bütün geceyi kendi yatağında geçirmelidir.
Uykusu gelene kadar çocuğunuzla birlikte olabilirsiniz, ancak uykuya daldıktan sonra yalnız olmalıdır. Çocuğunuzun uykusu gelene kadar beklerken yatağına oturabilirsiniz ancak onunla yatmamalısınız.
Kural 2: 10 Dakika Bekle!
Çocuğunuz uyumakta zorlandığında, sizi çağırdığında veya ağlamaya başladığında her 10 dakikada bir yanına uğrayacağınızı ve onu kontrol edeceğinizi belirtebilirsiniz. Çocuğunuz ağladığında veya bağırdığında değil, her 10 dakikada bir kural gereği yanına gitmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz ağladığında yanına giderseniz bu davranışını pekiştirmiş olacaksınız. Çocuğunuz ağladığında istediğini elde edebildiğini öğrenmemelidir.
Çocuğunuz sürekli size seslenirse ona bekleyebileceğini bildiğinizi, ona güvendiğinizi ve 10 dakika dolana kadar biraz daha denemesini söyleyebilirsiniz. Bu noktada sadece uyarınızı yapın ve bekleyin. Bu şekilde çocuğunuzun kendi kendini sakinleştirebilme yeteneğini geliştirmiş olacaksınız. Bazen çocuğunuzun seslenişini duymak yanına gitme isteği uyandırabilir ancak bunun üstesinden gelebileceğine inanın ve çocuğunuza kendini sakinleştirebilme şansı tanıyın.
Eğer çocuğunuz korktuğu için gece yatak odanıza gelip, yatağınıza girerse onu elinden tutarak tekrar kendi yatağına götürün ve “bütün gece yatakta kalma” kuralını hatırlatın. Onu 10 dakika aralıklarla kontrol edeceğinizi hatırlatın ve o güvenle uyuyakalana kadar bunu yapacağınızı, korkmaması gerektiğini anlatın.
Çocuğunuz kötü rüyalar gördüğünde, korktuğunda veya hasta olduğundan onla uyumak yerine düzenli aralıklarla onu kontrol edin ve kendi kendine uyumasını sağlayın.
Yatma vakti rutinlerine bağlı kalmak, çocuğunuzda güvenlik duygusu yaratacaktır. Çocuğunuzun korkularını yenmesine yardım ederek özgüvenini geliştirebilir ve kendinden emin bir çocuk olmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Comments